Een nieuwe gentechmais is twaalf jaar na de aanvraag goedgekeurd voor de Europese velden.

Dat staat in ScienseInsider.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA bepaalde in 2005 dat het gentechgewas veilig was. Nu mag het Amerikaanse chemieconcern DuPont hun genetische gemodificeerde mais ook op de markt zetten.

De nieuwe genetisch gemodificeerde mais heeft een resistentie ingebouwd tegen de maisboorder, een motvlinder wiens rups grote schade aanricht aan maïsplanten.

Doordat het beest knaagt aan de stengel, valt de plant om en gaat er oogst verloren.

Al in 2001 vroeg DuPont goedkeuring voor de maïsvariant. In 2005 kwam de EFSA met zes rapporten, die stelden dat de gentechmais veilig was en met enige restricties klaar was voor de Europese markt. De echte goedkeuring moet echter komen van de Europese Commissie (EC).

Dwarsliggen

Het lukte de EC echter niet om een besluit te nemen. In Europa ligt de introductie van genetische gemodificeerde gewassen erg gevoelig. Met name Frankrijk en Oostenrijk liggen vaak dwars.

Uiteindelijk besloot de EC dat de mais inderdaad verbouwd mag worden op de Europese velden. Individuele lidstaten mogen zelf echter nog beslissen of ze het advies van de EC overnemen.  

De variant, mais1507 genoemd, is pas het derde gentechgewas dat de EU goedkeurt. Meer dan vijftig andere genetisch gemodificeerde gewassen mogen wel geïmporteerd worden. De EU heeft een voorstel gedaan om toelating voortaan te versnellen, maar ook hierover kan tot dusver geen consensus worden bereikt.