Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
plassen

Wetenschappers bestuderen 'spetterprobleem' bij plassen

Amerikaanse wetenschappers hebben in kaart gebracht hoe de meeste spetters ontstaan als mannen plassen. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Spetters bij het plassen kunnen mannen het beste voorkomen door een zo kort mogelijke afstand tot het toilet aan te houden.

Verder is het aan te raden om de urinestraal niet loodrecht op het toilet of urinoir te richten maar in een scherpe hoek.   

Dat melden Amerikaanse natuurkundigen in een serieus uitgevoerde studie die ze bij wijze van grap hebben gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Physical Society.

Moeders

"In antwoord op herhaaldelijke kritiek van onze moeders en enkele stukgelopen relaties presenteren we de spetterdynamiek van een gesimuleerde mannelijke urinestraal", zo melden ze in de studie.

De wetenschappers bootsten een urinestraal door na gekleurd water uit een slang te spuiten op verschillende toiletten en urinoirs. Met een hogesnelheidscamera bestudeerden ze de spetters die ontstonden.

De spetters namen vooral toe als de afstand van de slang tot het toilet groot was. "De mannelijke plasstraal breekt op ongeveer vijftien tot zeventien centimeter afstand van de uitgang van de urinebuis", verklaart hoofdonderzoeker Tad Truscott op BBC News. "Tegen de tijd dat de straal het toilet raakt, is er dus al sprake van een druppelvorming."   

Zitten

Hoe dichter bij het toilet, hoe minder spetters dus. Uit metingen blijkt volgens Truscott dat zitten daarom de beste plasmethode is voor mannen.

"Als je staat bevind je je vijf keer zo ver van het toilet als wanneer je zit", verklaart hij. "Het lijkt er dus op dat zitten de beste manier is om ongewild gespetter te vermijden op een traditioneel toilet."  

Vlieg

Wanneer staand plassen de enige optie is, bijvoorbeeld bij een urinoir of plasmuur, is de hoek van de straal erg belangrijk. Hoe scherper de hoek, hoe minder spetters, zo blijkt uit de studie.

Maar ook andere trucs kunnen helpen bij het voorkomen van spetters, zoals het deponeren van toiletpapier in het toilet om de impact van de straal op de pot te verminderen.

"Mijn favoriete techniek is het tekenen van een vlieg op de toiletpot om aan te geven waar moet worden gericht om spetters te voorkomen", aldus Trucscott. "Helaas plaatsen sommige bedrijven deze vlieg op de verkeerde plek."   

Aanbevolen artikelen