Nederlanders zijn van alle Europeanen het depressiefst. Dat blijkt uit het onderzoek Global Burden of Disease 2010.

Het onderzoek dat dinsdag gepresenteerd is door onderzoekers van de Universiteit van Queensland via PLOS Medicine, wordt gezien als de meest uitgebreide studie naar ongemak en dood door ziekten, meldt de Volkskrant woensdag.

In 2010 viel gemiddeld bijna 10 procent van de levensjaren die in ziekte werden doorgebracht in de noemer depressiviteit. Alleen rug- en nekklachten scoren hoger met 14,8 procent zieke levensjaren. Sinds 1990 zijn deze verhoudingen vrij stabiel.

Nederland

In Nederland had depressiviteit in 2010 met ruim 16 procent een flink hoger aandeel. Per 100.000 levensjaren, brengt het Nederlandse volk er ruim 1.850 depressief door. Hiermee is Nederland koploper van Europa.

Wereldwijd staat Afghanistan bovenaan met ruim 4.800 depressieve levensjaren. Volgens de onderzoekers komt dit doordat het land door oorlog geteisterd is. Japan scoort wereldwijd het laagst.

De onderzoekers ontdekten mondiaal een absolute groei in depressieve levensjaren die volgens hen wordt veroorzaakt door bevolkingsgroei en vergrijzing.

Prioriteit

Volgens het onderzoek komen wereldwijd namelijk steeds meer mensen op de leeftijd waar de kans op depressiviteit groter is. De onderzoekers adviseren meer prioriteit te geven aan depressiviteit, omdat hierbij het risico op zelfmoord en hartziekten groter is.

Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van de definities uit het psychiatrisch handboek DSM IV. Onderzoeksleidster Alize Ferrari zegt in een reactie nog dat "door een onzekerheidsmarge het niet per se zo is dat de hoog en laag scorende landen significant afwijken van het wereldgemiddelde".