De Egyptische farao Toetanchamon is mogelijk gestorven door een botsing met zijn strijdwagen. Britse wetenschappers denken dat ze het mysterie rond de dood van de beroemde farao hebben opgelost. 

De conclusies van het onderzoek van de Egypt Exploration Society worden zondag getoond in een documentaire van de Britse omroep Channel 4.

De verwondingen van de jonge farao, die stierf op zijn 19e, zijn in een computersimulatie vergeleken met verwondingen die bij een ongeval met een strijdwagen hadden kunnen ontstaan.

Daaruit bleek dat het voertuig Toetanchamon kan hebben geraakt terwijl hij op zijn knieën zat, waardoor zijn bekken verbrijzelde en zijn ribben tegen de vitale organen sloegen. 

Onderzoeksleider Chris Naunton stelt dat de mummificatie van het lichaam van de farao mislukte. De oliën van het traditionele balsemen zijn in contact gekomen met zuurstof, waardoor vlak na de begrafenis spontane ontbranding ontstond. Dat zou verklaren waarom het lichaam van de farao sporen van brandwonden vertoonde en waarom hij zonder zijn hart is gevonden, denken de onderzoekers.

Theorieën

Over de dood van Toetanchamon bestaan verschillende theorieën. Zo zijn er ook wetenschappers die claimen dat de farao overleed aan malaria, en anderen die vermoeden dat hij stierf aan de gevolgen van een infectie na een beenbreuk.

Toetanchamon leidde het oude Egypte van 1333 tot 1324 voor Christus.