Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
NU in beeld

Hersenstimulatie verhoogt waardering voor kunst

Door het deel van de hersenen te stimuleren dat betrokken is bij oordeelvorming, zijn wetenschappers erin geslaagd vrijwilligers kunst meer te laten waarderen.
Door Nu.nl/Jop de Vrieze

Dat tonen onderzoekers van universiteiten in Spanje, Italiën en Oostenrijk aan in het nieuwste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience.

De Italianen lieten vrijwilligers schilderijen en foto's zien, waarbij ze de linker dorsolaterale prefrontale cortex via de schedel elektrisch stimuleerden, of heel even stimuleerden waardoor ze wel de tinteling voelden maar niet de dosis kregen die een effect kon hebben op het brein. 

Uit eerder onderzoek was gebleken dat de linker dorsolaterale prefrontale cortex (lDLPFC) actief wordt wanneer iemand bepaalt of hij iets mooi of niet mooi vindt.

De deelnemers die echt gestimuleerd werden, bleken door die stimulatie concrete schilderijen en foto’s mooier te vinden: ze gaven gemiddeld 53 van de 100 punten versus 50 bij de nepstimulatie. Abstracte kunst waardeerden de deelnemers niet significant hoger.

Kleur

Ter controle lieten de onderzoekersde deelnemers ook de kleur van de kunstwerken evalueren. Dat oordeel veranderde niet door de elektrische stimulatie.  

De Italianen concluderen dat 'beauty in the brain of the beholder' is. Ze denken dat de oordeelsvorming over abstracte kunst anders verloopt dan bij niet-abstracte kunst, waardoor er andere hersengebieden bij betrokken zijn. 


Lees meer over:

Kunstbrein

Aanbevolen artikelen