Mensen die een tijdje regelmatig gamen, ontwikkelen meer grijze stof in bepaalde hersengebieden. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Bij mensen die elke dag het computerspel Super Mario 64 spelen, neemt het volume toe van hersengebieden die betrokken zijn bij het geheugen, planning en fijne motorische vaardigheden.

Regelmatig gamen zou mogelijk zelfs therapeutisch kunnen werken voor bepaalde psychiatrische patiënten waarbij één van deze hersengebieden is aangetast.

Dat schrijven Duitse onderzoekers van het Max Planck Instituut in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

Motoriek

De wetenschappers lieten een groep proefpersonen twee maanden lang elke dag 30 minuten Super Mario 64 spelen, een behendigheidsspel waarbij de spelers opdrachten moet voltooien in een enorme wereld, bestaande uit platformen en bevolkt door fantasiefiguren.

Na twee maanden vertoonden deelnemers aan het experiment een toename van grijze stof in onder meer de hippocampus, een hersengebied dat is betrokken bij het geheugen. Ook in de prefrontale cortex (onder meer betrokken bij planning) en het cerebellum (betrokken bij de motoriek) maakten de proefpersonen meer grijze stof aan.

Grijze stof is de naam voor de cellichamen van zenuwcellen die binnenkomende informatie in de hersenen verwerken. Bij een controlegroep van mensen die geen videospelletjes speelden vond geen toename van grijze stof plaats in de betreffende gebieden.    

Trainen

"Eerdere onderzoeken toonden al verschillen in hersenstructuur aan bij gamers", aldus hoofdonderzoekster Simone Kühn op nieuwssite ScienceDaily. "Deze studie demonstreert voor het eerst een oorzakelijk verband tussen gamen en toename van hersenvolume. Dit bewijst dat specifieke gebieden kunnen worden getraind met computerspelletjes."   

Bij aandoeningen als posttraumatische stress kunnen bepaalde hersengebieden in volume afnemen. Mogelijk kunnen computerspelletjes worden gebruikt om patiënten te behandelen. 

Voordat het zover is, moet het effect van games op de verschillende hersengebieden echter intensiever worden onderzocht. Maar onderzoeker Jürgen Gallinat ziet nu al voordelen. 

"Veel patiënten zullen videogames in ieder geval makkelijker accepteren dan andere medische interventies."