De Navo heeft in samenwerking met Rusland een detectiessyteem ontwikkeld waarmee explosieven kunnen worden gedetecteerd in grote groepen mensen.

Dat heeft de Navo woensdag bekendgemaakt. 

Het systeem, genaamd Standex, kan vooral worden ingezet voor de preventie van aanslagen op openbaar vervoer. De onderzoekers hebben het dan ook al getest in een metrostation van een Europese stad. 

De Navo heeft in samenwerking met de Russen vier jaar gewerkt aan het systeem en is zeer te spreken over de uitkomst van de eerste 'live' tests.Tijdens de proef in het metrostation werd afgelopen juni een testverdachte onderschept, waarbij op diens lichaam verborgen explosieven werden gedetecteerd. 

De onderzoekers hopen dat terroristische aanslagen op openbaar vervoer zoals in Londen, Madrid en Moskou kunnen worden beperkt door het systeem. Het is ook inzetbaar op bijvoorbeeld vliegvelden en tijdens grote (sport)evenementen.

Explosieven kunnen 'real time' op afstand worden waargenomen, zonder dat de stroom reizigers in het openbaar vervoer wordt gehinderd. In het geval van detectie slaat het systeem automatisch alarm. 

Standex komt voort uit samenwerking tussen laboratoria en bedrijven uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Rusland. Het doel is om het in 2015 beschikbaar te krijgen voor de markt.

Microgolven

Onderzoeker Dmitri Vakhtin zegt dat het systeem deels is gebaseerd op het scannen met microgolven. "Het systeem detecteert explosieven die op mensen zijn verborgen. Onregelmatigheden in de moleculaire samenstelling van objecten en mensen die worden gescand worden direct opgemerkt."

Als het detectiesysteem iets oppikt, wordt het video surveillancesysteem ingeschakeld en worden de sensoren verscherpt. De onderzoekers denken nu na over de stappen die moeten worden genomen als het systeem beet heeft. Verdere tests vinden plaats in Rusland. 

"Het detecteert sporen van explosieven op wie dan ook. Het is een krachtige techniek", voegt een Italiaanse collega van Vakhtin toe. "We kunnen het systeem veilig inzetten voor grote groepen mensen. De internationale veiligheidswetten worden daarbij gerespecteerd."