Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Mensen lijken aantrekkelijk in groep'

In een groep lijken mensen aantrekkelijker dan wanneer ze alleen zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Onderzoekers van de University of California hebben gekeken naar dit zogenaamde 'cheerleader-effect'. Het lijkt er op dat de aantrekkelijkheid van mensen een boost krijgt als ze een aantal vrienden om zich heen hebben.

In een groep beoordelen mensen gezichten meer als gemiddeld, dan ze anders zouden doen. Dit lijkt iets negatiefs, maar uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is.

"Gemiddelde gezichten zijn aantrekkelijker", aldus onderzoeker Drew Walker. "Mooie mensen lijken allemaal op elkaar, maar onaantrekkelijke mensen zijn dat op hun eigen manier."

Onderzoek

Samen met zijn collega Edward Vul voerde Walker vijf experimenten uit met 130 studenten. De deelnemers kregen de opdracht om honderd mensen op een foto te beoordelen op aantrekkelijkheid. Op een deel van de foto's stonden de mensen met andere mensen, bij andere foto's was alleen hun gezicht uitgeknipt.

Over het algemeen werden zowel mannen als vrouwen aantrekkelijker gevonden op de groepsfoto. Het effect is klein, maar er was wel degelijk een verschil.

Opvallend was dat de foto met meerdere personen niet per se een groepsfoto hoefde te zijn. Ook als de onderzoekers een collage van meerdere foto's presenteerden, werden mensen aantrekkelijker gevonden.


Lees meer over:

uiterlijk

Aanbevolen artikelen