Een groep zeer kleine prehistorische haaien blijkt ruim 120 miljoen jaar langer te hebben geleefd dan tot nu toe werd aangenomen

De prehistorische kraakbeenvissen waren ongeveer dertig centimeter lang en hadden een haakvormig uitsteeksel op hun rug.

Tot nu toe namen wetenschappers aan dat al deze 'mini-haaien' ongeveer 250 miljoen jaar geleden uitstierven. 

Zes nieuw ontdekte tanden van de zogenoemde Cladodontomorfen suggereren echter dat de roofvissen 120 miljoen jaar langer leefden. Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Opgraving

De tanden van de haaien zijn aangetroffen bij een opgraving in de buurt van Montepellier en hebben een lengte van twee millimeter.

De wetenschappers hebben vastgesteld dat de grondlaag waarin de fossielen zijn gevonden afkomstig is uit het geologische tijdperk Krijt. Het gaat om tanden van drie verschillende soorten van de mini-haai, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Massa-extinctie

De 'mini-haaien' werden altijd beschouwd als slachtoffers van de massa-extinctie die 250 miljoen jaar geleden plaatsvond tussen de geologische tijdperken Perm en Trias. Ongeveer 95 procent van alle zeedieren stierf destijds uit.

Uit datering van de tanden blijkt dat de mini-haaien ongeveer 135 miljoen jaar geleden nog leefden.