De lancering van ruimtetelescoop Gaia is een maand uitgesteld. De telescoop wordt gelanceerd op 20 december, maakte het Franse ruimtevaartbedrijf Arianespace dinsdag bekend.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA had Arianespace vorige week verzocht de lancering uit te stellen, omdat er nog extra controles aan Gaia moeten worden gedaan.

De telescoop wordt de ruimte ingeschoten met een Russische Sojoezraket. Dat gebeurt vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana.

Gaia verzamelt informatie over de samenstelling van sterren en de aanwezigheid van planeten. De missie heeft een Nederlands tintje. TNO heeft er instrumenten voor ontwikkeld om de Melkweg 3D in kaart te kunnen brengen, zoals het onderdeel waarmee de satelliet met een extreem hoge resolutie kan meten. '

'Gaia is in staat om op 1000 kilometer afstand een mensenhaar te onderscheiden'', aldus TNO.

Gaia brengt gedurende vijf jaar dezelfde sterrenhemel meerdere keren in kaart. Daardoor worden wijzigingen in het sterrenbeeld zichtbaar en ontstaat een 3D-kaart. Wetenschappers zullen die beelden vervolgens bestuderen en analyseren.