Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
wandelen

'Man wandelt zeven procent langzamer met geliefde'

Mannen passen hun looptempo onbewust aan wanneer ze met een geliefde wandelen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als mannen met hun vrouw of vriendin een wandeling maken, lopen ze gemiddeld zeven procent langzamer dan normaal.

Wanneer een man met een platonische vriendin wandelt, neemt hij geen gas terug. Mogelijk is het aangepaste tempo van mannen bij hun geliefde ontstaan om energie van de vrouw te sparen voor de voortplanting.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Park

De wetenschappers brachten bij het onderzoek het natuurlijke wandeltempo in kaart van enkele tientallen mannen en vrouwen. Vervolgens lieten ze deze proefpersonen een wandeling in een park maken met hun geliefde en met een platonische vriend of vriendin.

Uit het onderzoek bleek dat mannen hun tempo het meeste aanpasten als twee geliefden wandelden. Gezien het kleine aantal proefpersonen moet de studie nog wel herhaald worden voor een definitieve conclusie.

Volgens de wetenschappers zijn de uitkomsten echter vrij logisch, omdat mannen van nature een hogere optimale wandelsnelheid hebben, die oncomfortabel is voor vrouwen.

Evolutie

Hoofdonderzoeker Cara Wall-Schefler gelooft dat het aangepaste tempo van mannen in de loop van de evolutie ook is ontstaan om de kans op voortplanting te verhogen. Vrouwen zouden bij een tragere wandelsnelheid namelijk minder calorieën verspillen, zodat ze meer energie overhouden voor seks.

Die theorie lijkt vergezocht, maar Wall-Schefler wijst op eerdere onderzoeken. "Veel gevens suggereren dat vrouwen die hun energieverbuik tijdens het wandelen kunnen beperken meer kinderen krijgen", aldus Wall-Schefler in de L.A. Times. "Ik denk echt dat dit gedrag de uitkomst van evolutie is."

Aanbevolen artikelen