144 jongeren hebben de afgelopen maanden 176 meldingen gedaan van vermeende discriminatie door hun mbo-opleiding omdat ze autistisch zijn. 

De meldingen zijn tussen juli en eind september verzameld door het Meldpunt AUTI-Weigerscholen, een initiatief van de organisatie Start Foundation.

Het meldpunt blijft nog open, zodat ook nieuwe incidenten gemeld kunnen worden. Dat heeft de organisatie woensdag laten weten.

Van de 144 jongeren die zich hadden gemeld, heeft 95 procent een vorm van autisme. Zij klaagden over 48 verschillende mbo-instellingen waar ze zijn afgewezen. Ook kwamen er signalen binnen van uitsluiting van het hoger onderwijs en ook middelbare scholen.

Vooropleiding

De jongeren vermoeden dat ze de opleiding niet mogen volgen vanwege hun aandoening. Ze hadden bijvoorbeeld wel de juiste vooropleiding gevolgd, maar werden toch niet toegelaten.

De Onderwijsinspectie liet in een reactie weten actie te ondernemen. ''Wij waarderen het dat er serieus wordt omgegaan met de meldingen. Deze aantallen bieden de inspectie een zinvol aanknopingspunt om binnenkort met een aantal betrokken instellingen een oriënterend gesprek te voeren. De inspectie zal nagaan of het beeld uit het rapport klopt.''

Scholen mogen geen leerlingen weigeren omdat ze autistisch zijn.