Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ouderdom

Seniorenbrein blijft fit door leren nieuwe vaardigheden

Ouderen houden hun brein langer fit als ze nieuwe vaardigheden leren en zich niet alleen bezighouden met hun vertrouwde hobby's. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Mensen die tussen de zestig en negentig jaar oud zijn, stimuleren hun geheugen als ze een nieuwe vaardigheid zoals digitale fotografie, onder de knie proberen te krijgen.

Hun brein profiteert veel minder van het uitoefenen van traditionele hobby's en het onderhouden van sociale contacten. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Handwerken

Bij hun onderzoek werd aan proefpersonen in de leeftijdscategorie zestig tot negentig jaar gevraagd om zich drie maanden lang, vijftien uur per week te richten op een specifieke activiteit.

Sommige deelnemers kregen de opdracht om een nieuwe vaardigheid te leren zoals digitale fotografie of quilten (een speciale handwerktechniek).

Anderen werd gevraagd om zich bezig te houden met hun vertrouwde hobby's, zoals het luisteren naar klassieke muziek of het maken van kruiswoordpuzzels. Een derde groep moest vooral sociale activiteiten ondernemen, zoals het in groepsverband maken van uitstapjes in de natuur en het bezoeken van theatervoorstellingen.

Geheugen

Na drie maanden bleek dat het geheugen van de ouderen die nieuwe vaardigheden hadden geleerd sterk was verbeterd.

De deelnemers die zich op hun vertrouwde hobby's of het onderhouden van sociale contacten hadden gericht, vertoonden geen grote vooruitgang bij geheugentesten.

Volgens de onderzoekers suggereert de studie dat ouderen hun brein vooral fit houden als ze nieuwe uitdagingen blijven opzoeken. 

Uitdaging

"Het lijkt erop dat het niet genoeg is om er alleen op uit te trekken en iets te ondernemen", verklaart onderzoekster Denise Park op de nieuwssite van de Association for Psychological Science. "Het is belangrijk om iets te doen waar je niet vertrouwd mee bent, iets dat je mentaal en sociaal stimuleert." 

De onderzoekster gelooft zelfs dat ouderen mogelijk langer zelfstandig kunnen blijven leven door het zoeken van uitdagingen.

"Dit is speculatie. Maar wat als mentale activiteit zorgt voor vertraging van het tempo waarop het brein veroudert?", aldus Park. "Elk jaar van veroudering dat je op deze manier bespaart zou je een extra jaar zelfstandigheid kunnen opleveren."


Lees meer over:

Ouderen

Aanbevolen artikelen