Amazone gedomineerd door klein aantal boomsoorten

De Amazone telt zeker 16.000 soorten bomen, maar slechts 227 daarvan domineren het landschap.

Dat blijkt uit een analyse die een groot team onder leiding van onderzoekers van Biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden. De resultaten publiceerden ze in de nieuwste editie van Science

De Amazone, het gebied rond de gelijknamige rivier die Latijns-Amerika doorkruist, is een tropisch regenwoud van zes miljoen vierkante kilometer. Het team bracht alle bomen met een diameter van minstens tien centimeter die dit gebied telt in kaart.

Dat deden ze op basis van 1.170 stukjes Amazone van ongeveer 1 hectare (tien miljoen vierkante meter), waarvan de bomen waren geteld door botanici. De gegevens daarvan extrapoleerden ze met behulp van een wiskundig model om het totaal aantal bomen en soorten te bepalen.Zo kwamen ze uit op een totaal van 3.9 keer 10 ¹¹ bomen, wat het gemiddelde brengt op 565 bomen per hectare.

Kleine groep

Het aantal soorten dat ze telden was bijna vijfduizend, wat de schatting van het totaal op 16.000 brengt. Van al die soorten levert een kleine groep van 227 soorten de helft van alle individuele bomen.

Tot nu toe was er nog erg weinig bekend over de soortverdeling in de Amazone. Het was zelfs niet bekend welke boom het meest voorkomt. Dat is nu wel bekend: Euterpe precatoriaeen boom met een dunne stam en veervormige bladeren. Daarvan telt de Amazone er naar schatting 5,21 keer 10 ⁹.

De onderzoekers schatten dat 62 procent van het aantal soorten minder dan een miljoen individuen tellen, en dat er meer dan zesduizend heel zeldzame soorten zijn, met minder dan duizend individuen.

Dat zo weinig soorten, 1,4 procent van het geheel, het meest diverse ecosysteem op aarde domineren, is opmerkelijk en heeft praktische implicaties. Het is aannemelijk dat dit sleutelsoorten zijn die het ecosysteem . Wanneer deze soorten door veranderende omstandigheden verzwakt worden, kan daarmee het hele ecosysteem onstabiel worden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie