Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Bijna 1,8 miljoen jaar oude mensenschedel gevonden

Bij opgravingen in het Georgische dorpje Dmanisi is een menselijke schedel van 1,77 miljoen jaar oud gevonden en de versteende resten van vier andere mensen.
Door ANP

De vondst kan tot de conclusie leiden dat de menselijke stamboom minder vertakt is dan tot nu toe werd gedacht, schrijven wetenschappers vrijdag in Science.

De schedel is van het geslacht homo, waartoe ook de huidige mens behoort.

''Dit is de meest complete homoschedel die ooit ter wereld gevonden is'', zei onderzoeksleider David Lordkipanidze van het Georgische Nationaal Museum in Tbilisi.

Afrika en Azië

Hij gaat ervan uit dat menselijke resten die eerder zijn gevonden in Afrika en Azië, van hetzelfde geslacht zijn.

Zo zou uit de overeenkomsten tussen de Georgische schedel en resten van een homo erectus (lopende mens) die zijn gevonden op het Indonesische eiland Java, blijken dat er genetische ''continuïteit over grote geografische afstanden'' was.

Variaties

De onderzoekers constateren zelfs dat de verschillende geslachten die in het verleden zijn benoemd, eigenlijk allemaal behoren tot het geslacht homo erectus en alleen variaties zijn, in plaats van echt verschillende soorten.

De menselijke resten uit Dmanisi hadden lange benen en korte armen. De opgraving in het dorpje is al tientallen jaren bezig.

1,77 miljoen jaar oude mensenschedel

Aanbevolen artikelen