'Vleermuis gebruikt bladeren als geluidsversterker'

Sommige vleermuizen gebruiken de gekrulde bladeren van specifieke planten mogelijk als versterkers voor geluiden van soortgenoten.

De driekleurhechtschijfvleermuis bouwt zijn nesten in de kokervormige jonge bladeren van de planten Heliconica en Calathea.  

De bladeren van deze planten zijn in elkaar gekruld als ze net onstaan. Door die ronde vorm kunnen de vleermuizen de roep van soortgenoten mogelijk beter horen.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Costa Rica in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Laboratorium

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door in een laboratorium te testen of de roep van vleermuizen werd versterkt door de kokervormige bladeren van de planten, waarin de dieren hun nest bouwen. Dat bleek tot op zekere hoogte zo te zijn.

"Een roep die werd geslaakt door een voorbijvliegende vleermuis werd in grote mate versterkt door een blad. Maar als een roep vanuit de binnenkant van een blad kwam, werd het geluid niet of nauwelijks sterker", verklaart hoofdonderzoekster Gloriana Chaverri op Nature News

De 'inkomende' geluiden bleken zelfs met ongeveer tien decibel in sterkte toe te nemen. 

Chaverri vermoedt dan ook dat de vleermuizen hun nesten in kokervormige bladen bouwen vanwege dit voordeel, zeker omdat de jonge bladeren na 24 uur alweer 'ontkrullen'. Hierna verhuizen de vleermuizen naar een ander jong blad dat nog wel een kokervorm heeft.   

Herkenning

Het geluid van een vleermuisroep wordt echter ook licht verstoord door de kokervormige 'geluidsontvangers'. Bij eerder experimenten is gebleken dat vleermuizen in gekrulde bladeren niet goed meer horen van welk individu een roep afkomstig is.   

Volgens Chaverri is meer onderzoek nodig om definitief vast te stellen op welke manier het versterkte geluid de dieren een voordeel oplevert en waarom ze zich in gekrulde bladeren vestigen.  

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie