Een korte geheugentest beïnvloedt hoe oud mensen zich voelen. Na een testje van vijf minuten voelden senioren zich vijf jaar ouder. Dat blijkt uit een onderzoek van Texas A&M University.

Tijdens een experiment kregen 22 volwassenen van 65 tot 85 jaar een lijn te zien waarop alleen het beginpunt 0 en het eindpunt 120 waren vermeld. Op de lijn moesten ze markeren hoe oud ze zich voelden.

Vervolgens maakten ze een korte test waarin hun geheugen en verschillende cognitieve functies werden beoordeeld. Daarna gaven ze nogmaals op de lijn aan hoe oud ze zich voelden.

Aan het begin van het onderzoek voelden de proefpersonen zich gemiddeld ruim 58 jaar, een stuk jonger dan hun werkelijke gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Na de geheugentest voelden ze zich ineens ouder, namelijk gemiddeld 63 jaar.

Dit effect trad alleen op bij senioren en bij het maken van een geheugentest. Jongere volwassenen hadden niet het idee dat ze ouder waren na de geheugentest. Ouderen voelden zich nog net zo oud na een het maken van een test over hun woordenschat.

Lezen

Toch toonde nader onderzoek aan dat de geheugentest zelf niet de oorzaak was. Alleen al het lezen van de instructies voor de test zorgde er al voor dat de deelnemers zich ouder voelden. Overigens hadden de proefpersonen geen geheugenproblemen.

"Dit onderzoek toont aan dat simpelweg iemand in de context van een geheugentest plaatsen, beïnvloedt hoe diegene over zichzelf denkt", zegt Lisa Geraci.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Psychological Science.