
'Prehistorische grotschilderingen vaak gemaakt door vrouwen'
Het merendeel van de handafdrukken bij prehistorische wandschilderingen in drie grotten in Frankrijk en Spanje lijken afkomstig te zijn van vrouwen.
Slechts tien procent van de in verf achtergebleven afdrukken kunnen worden toegeschreven aan mannen en slechts vijftien procent aan pubers.
Die bevindingen suggereren dat niet mannen maar vrouwen meestal verantwoordelijk waren voor de afbeeldingen die in de prehistorie werden geschilderd op grotwanden. Dat melden wetenschappers van Penn State University.
Wijsvinger
Hoofdonderzoeker Dean Snow ontwikkelde een methode waarmee kan worden bepaald of handafdrukken afkomstig zijn van mannen of vrouwen. De methode is gebaseerd op het verschil in handgrootte en de verhouding tussen de wijsvinger, ringvinger en pink.
Snow analyseerde 32 handafdrukken in verf in de grot El Castillo in Spanje en de grotten van Gargas en Pech Merle in Frankrijk. Op de wanden van deze grotten zijn veel schilderingen te vinden. Sommige afbeeldingen zijn meer dan 40.000 jaar oud.
Maar liefst 24 van de 32 handafdrukken werden door Snow geïdentificeerd als vrouwelijk. "De grote vraag is wat de rol van vrouwen was bij de productie van deze schilderingen", verklaart hij op NBC News.
Mannenwerk
Tot nu toe werd door historici aangenomen dat mannen de meeste prehistorische grotschilderingen maakten, omdat op veel afbeeldingen dieren zijn afgebeeld.
"De aanname van veel mensen was dat de afbeeldingen te maken hadden met magische rituelen rond de jacht", aldus Snow. Hij vermoedt echter dat de rol van vrouwen bij het maken van grotschilderingen is onderschat.
De wetenschapper wijst daarbij op het feit dat mannen in de meerderheid zijn in de archeologie. Sommige grotschilderingen zijn daardoor mogelijk onbewust en ten onrechte aan mannen toegeschreven.
"Mannelijke archeologen deden de meeste analyses, misschien dat dat er iets mee te maken had", aldus Snow.