Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hersenen

'Menselijk brein gefocust op huidskleur en geslacht'

Het menselijk brein richt zich bij een eerste ontmoeting vrijwel onmiddellijk op de huidskleur en het geslacht van anderen. Dat suggereert een nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Een hersengebied dat is betrokken bij het interpreteren van huidskleur en geslachtskenmerken wordt razendsnel actief als mensen naar de gezichten van anderen kijken. 

Dit is echter geen bewust proces, het staat los van het hersenmechanisme waarmee mensen zich een oordeel over iemand vormen.  

Dat meldt de Universiteit van Harvard op basis van een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Hersenscans

Bij het onderzoek lieten Amerikaanse wetenschappers proefpersonen kijken naar foto's van mannen en vrouwen met uiteenlopende huidskleuren. Ze ontdekten dat de activiteit in een specifiek hersengebied veranderde aan de hand van het geslacht en de huidskleur van de getoonde persoon.

Uit eerdere studies was al gebleken dat het onderzochte hersengebied binnen 0,2 seconde actief wordt als mensen een foto van een gezicht te zien krijgen.

Oordeel

Samen suggereren de twee bevindingen dat het menselijk brein zich bij een ontmoeting razendsnel focust op het ras en het geslacht van anderen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat mensen ook meteen oordelen op basis van die kenmerken.  

"Het is belangrijk om te weten dat het betreffende hersengebied de waarnemingen niet koppelt aan een betekenis", verklaart hoofdonderzoeker Manuel Contreras. "De informatie wordt simpelweg verzameld en daarna doorgegeven naar andere hersengebieden, die informatie hebben over de betekenis van huidskleuren en verschillen tussen mannen en vrouwen."

Categorie

Het feit dat ons brein gefocust is op het geslacht en de afkomst van anderen is volgens Contreras evolutionair gezien niet zo vreemd. "Het is logisch dat je, zodra je een andere persoon ziet, probeert te bepalen tot welke sociale categorie hij of zij behoort."

Aanbevolen artikelen