Paddenstoelen plukken in het herfstbos om er thuis een maaltijd van te bereiden is erg in zwang. 

Boseigenaren en terreinbeheerders waarschuwen echter dat mensen dat wel op eigen risico doen. In veel bossen is het verboden en deelt de politie bekeuringen uit.

Bovendien is paddenstoelen plukken riskant voor mensen die niet precies weten welke exemplaren eetbaar zijn.

Staatsbosbeheer staat paddenstoelen plukken op haar terreinen toe als mensen het houden bij een eenmalige portie voor eigen gebruik. Andere bosbeheerders zijn daar niet blij mee.

''Daarmee brengt de dienst de boodschap over dat het best mag, maar dat is niet zo. We wachten op wetgeving en tot die tijd zeggen wij: doe maar niet'', stelt Arno Willems, rentmeester van Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn, paddenstoelengebied bij uitstek.

Probleem

''Het probleem is dat een paddenstoel geen plant en ook geen dier is, maar een schimmel. Schimmels worden in de natuurwetgeving niet genoemd. De wetgever is daarmee bezig. Tot die tijd is paddenstoelen plukken strafbaar als een gemeente het verbiedt of als een grondeigenaar het opvat als diefstal en aangifte doet. Dat is trouwens op veel plaatsen zo en dan treden politie of boswachters ook op'', legt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland uit.

Hij waarschuwt: ''We hebben ooit een echtpaar betrapt dat voor de poorten van de dood moest worden weggesleept. Zij dachten cantharellen te hebben geplukt, maar het waren andere, zeer giftige zwammen.'' Staatsbosbeheer onderkent dat gevaar en raadt plukkers af om zonder kennis van zaken op pad te gaan.

''Verder hebben wij het juridisch laten uitzoeken en vinden we dat we geen onderscheid kunnen maken tussen rapen van kastanjes, bramenplukken of paddenstoelen meenemen. Maar liever hebben we dat mensen ze laten staan, zodat de dieren ervan kunnen eten.''

Rentmeester Willems: ''Als iedereen voor zichzelf gaat plukken, blijft er niks meer over voor anderen om van te genieten. De natuur is kwetsbaar; blijf er gewoon vanaf.''