Chimpansees zoeken interactie met robot

Chimpansees proberen van nature te communiceren met andere wezens, ook als het robots zijn. Dat zou blijken uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als chimpansees worden geconfronteerd met een robot, proberen ze de bewegende pop bij hun spel te betrekken met gebaren of door speelobjecten aan te bieden.

Ook lijken de dieren het te begrijpen als een robot hun bewegingen imiteert, zelfs als dit op een zeer primitieve en onnatuurlijke manier gebeurt. 

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Cognition.

Meisjespop

Bij hun onderzoek observeerden de onderzoekers het gedrag van chimpansees die een bewegende robot met het uiterlijk van een meisjespop aantroffen in hun verblijf.

De pop was 45 centimeter lang. Verder was de robot in staat om de armen en benen te bewegen en (met twee luidsprekers in de borstkas) een chimpanseelachje te produceren.

Veel chimpansees zochten onmiddellijk contact met de bewegende pop. "Ze gaven de robot speeltjes en andere objecten en lieten zien dat ze graag wilden communiceren", aldus Davila-Ross op de nieuwssite van de Universiteit van Portsmouth.

Imitatie

Maar de apen vertoonden meer typisch sociaal gedrag. "Het was fascinerend om te zien dat de chimpansees het begrepen als ze werden geïmiteerd door de robot. Dat soort gedrag helpt bij het aangaan van sociale interactie en vrienschappen", verklaart Davila-Ross.

Volgens Davilia-Ross toont het onderzoek aan dat chimpansees van nature interacties aangaan met andere wezens, ook als het robots zijn. Het gedrag van de dieren lijkt volgens haar veel op dat van mensen.

"Ook mensen zijn bereid met robots te communiceren, hoewel we weten dat ze niet echt zijn", aldus de onderzoekster. "Daaruit spreekt het menselijk verlangen om te communiceren. Het lijkt er op dat chimpansees die natuurlijke bereidheid tot communicatie met ons delen."

Niet alle apen waren overigens geïnteresseerd in de robot. Sommige individuen keerden het vreemde apparaat onmiddellijk de rug toe. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie