Nieuwe naar lucht happende vis geïdentificeerd

Een Amerikaanse wetenschapper heeft een nieuwe naar lucht happende vis geïdentificeerd in de Amazone. 

De vis behoort tot de Arapaima, een geslacht van straalvinnige vissen die om de tien minuten boven water komen om adem te halen met een primitieve long, omdat hun kieuwen niet genoeg zuurstof opnemen.

De nieuwe soort, die Arapaima leptosoma wordt genoemd, is slanker dan andere Arapaima's, zo meldt National Geographic News.

Op de kop van de vissoort zit een donkere streep met unieke zintuiglijke organen, waarmee het dier waarschijnlijk zijn omgeving in kaart brengt.

Verschillen

Arapaima's kunnen twee tot drie meter lang worden. Lange tijd werd gedacht dat er maar één soort bestond. Onderzoeker Donald Stewart van de State University of New York ontdekte echter dat er grote verschillen bestaan tussen de vissen.

In maart identificeerde hij al vijf aparte soorten Arapaima. Met de Arapaima Leptosa voegt hij daar nu nog een nieuwe soort aan toe.

Wikipedia

Stewart kwam tot zijn identificatie van de vis op basis van een exemplaar dat wordt gehouden in het Nationaal Instituut voor Amazonevissen in Manaus in Brazilië. Zijn bevindingen heeft hij gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Copeia.

Gek genoeg staat de nieuwe soort ook al een tijdje op Wikipedia. Op de Engelse pagina voor Arapaima is een foto geplaatst van twee Arapaima leptosoma die leven in een aquarium in Oekraïne. Waarschijnlijk is de eigenaar zich niet bewust van het feit dat hij een nieuw ontdekte soort in zijn bezit heeft. 

"Geen idee hoe die foto daar komt", aldus Stewart. "Waarschijnlijk kweekt iemand deze vissen en zijn ze naar Oekraïne gestuurd."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie