Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Amazonegebied

'Tropen meeste last van klimaatverandering'

De gevolgen van de klimaatverandering zullen het duidelijkst merkbaar worden in de tropen, waar veelal landen met lage inkomens zijn. 
Door ANP

Waarschijnlijk is dat halverwege deze eeuw al goed te voelen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Hawaï.

''Als we spreken over klimaatverandering, komen meteen beelden van smeltend ijs naar voren, maar de grootste klimaatverandering zal toch in de tropen plaatsvinden", aldus bioloog en onderzoeksleider Camilo Mora.

In pakweg 2047 zal de gemiddelde jaartemperatuur in de tropen hoger zijn dan in het allerwarmste jaar sinds 1860 (het begin van de metingen). Alleen het stabiliseren van de CO2-uitstoot zou nog wat soelaas kunnen bieden: dan worden in 2069 pas historische records gebroken.

Gevolgen

De rest van de wereld zal gemiddeld zo'n 20 jaar later pas de gevolgen van klimaatverandering gaan voelen, aldus Mora. Als gevolg daarvan zullen miljoen mensen moeten verhuizen of zich op een andere manier moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. De voedsel- en watervoorziening zal in bepaalde regio's verslechteren en ook besmettelijke ziekten kunnen makkelijker verspreid worden, vrezen de experts.

De resultaten van het onderzoek zijn woensdag verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Aanbevolen artikelen