Een testje met pindakaas kan mogelijk helpen bij het vaststellen van alzheimer, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen de geur van pindakaas minder goed detecteren met hun linkerneusgat dan met hun rechterneusgat.

Dit heeft te maken met de aantasting van de reukzenuw die signalen vanuit de neus naar de hersenen geleidt.

Mogelijk kan een pindakaastest in de toekomst worden gebruikt voor de diagnose van de ziekte in een vroeg stadium. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Neurological Sciences.  

Reukzenuw

Het is al langer bekend dat de reukzenuw als één van de eerste hersenzenuwen wordt aangetast bij mensen die alzheimer hebben.

De onderzoekers besloten deze achteruitgang te meten door alzheimerpatiënten en mensen met andere vormen van dementie bloot te stellen aan de geur van pindakaas. Ze gebruikten pindakaas omdat de geur van het beleg gemakkelijk te onderscheiden is en vrijwel overal beschikbaar is.

Bij het onderzoek moesten de patiënten één neusgat dichthouden en hun ogen sluiten. 

Vervolgens haalde een onderzoeker een potje pindakaas tevoorschijn en werd aan de proefpersonen gevraagd om de geur te omschrijven die ze roken. Als de patiënten niets roken werd de pindakaas steeds een centimeter in hun richting geschoven. Deze test werd met beide neusgaten uitgevoerd. 

Linkerneusgat

Uit het onderzoek bleek dat alzheimerpatiënten de pindakaas met hun linkerneusgat pas roken als de pindakaas op vijf centimeter afstand van hun neus werd gehouden. Met hun rechterneusgat detecteerden ze de geur al op zeventien centimeter afstand.

Bij mensen met andere vormen van dementie werd er meestal geen verschil gemeten in de geurdetectie van hun neusgaten. In sommige gevallen functioneerde hun linkerneusgat zelfs beter.

Voordat de pindakaastest kan worden gebruikt bij de diagnose van alzheimer, is eerst aanvullend onderzoek nodig.

"We kunnen de test nog niet gebruiken bij de diagnose", aldus onderzoekster Jennifer Stamps op de nieuwssite van de Universiteit van Florida. "We zijn nu van plan om patiënten te bestuderen die de eerste milde tekenen van cognitieve achteruitgang vertonen, zodat we we kunnen bepalen of de test ook kan voorspellen of iemand alzheimer zal krijgen."