De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de in Amerika werkzame wetenschappers Martin Karplus, Michael Levitt and Arieh Warshel.

Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

Het drietal krijgt de prijs voor de ontwikkeling van multischaalmodellen voor complexe chemische systemen.

"De wetenschappers hebben de basis gelegd voor de sterke programma's die worden gebruikt om chemische processen te begrijpen en te voorspellen", aldus het Nobelcomité. "Computermodellen die het echte leven weerspiegelen zijn vandaag de dag cruciaal voor de vooruitgang in de chemie."

Martin Karplus is een in Oostenrijk geboren Amerikaanse professor aan de Universiteiten van Straatsburg en Harvard. 

Michael Levitt is een Zuid-Afrikaan en professor aan de Universiteit van Stanford. Israëlier Arieh Warshel is professor aan de Universiteit van Zuid-Californië.

De winnaars ontvangen naast een medialle een geldprijs  van ongeveer 930.000 euro. De daadwerkelijke prijsuitreiking is in december in Stockholm.

Bekijk beelden:

Als meer dan drie personen tegelijk een Nobelprijs konden krijgen, dan waren er woensdag ook Nederlanders onder de winnaars geweest. De Nederlandse wetenschappers Herman Berendsen en Wilfred van Gunsteren legden namelijk in 1976 samen met Karplus en Levitt de grondslag voor theorieën over moleculaire berekeningen, zegt scheikundige en promovendus aan de TU Delft Aldo Brinkman.

Tot nu toe wonnen drie Nederlanders ooit de Nobelprijs voor de Scheikunde. In 1901 was dat Jacobus van 't Hoff, in 1936 won Peter Debye de prestigieuze prijs en in 1995 won Paul Crutzen.

Overzicht: Tien jaar Nobelprijzen voor Natuurkunde l Overzicht toekenningen l Dossier Nobelprijzen