Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ogen

'Oogcontact helpt niet bij overtuigen'

Het maken van oogcontact helpt niet bij het overtuigen van mensen. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als mensen een spreker recht in de ogen kijken, veranderen ze minder snel van gedachten door zijn argumenten.

Alleen als de toehoorders het van tevoren al met een spreker eens zijn, helpt oogcontact om hen verder te enthousiasmeren.

Dat beweren onderzoekers in een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Controversieel

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen videofragmenten te laten bekijken van mensen die controversiële politieke en sociale standpunten verkondigden. Sommige deelnemers kregen de opdracht om naar de ogen van de spreker te kijken, andere mochten dat juist niet doen.

Uit het onderzoek bleek dat de mensen die de blik van de spreker hadden ontweken, meer overtuigd waren door de genoemde argumenten in het betoog.

Vervolgens moesten de proefpersonen elkaar proberen te overtuigen van enkele controversiële standpunten. De deelnemers die hun blik focusten op de mond van hun toehoorder hadden hierbij meer succes dan proefpersonen die oogcontact maakten met hun luisteraar.

Politicus

Als mensen al overtuigd waren van een bepaald standpunten bleken ze wel meer vatbaar voor argumenten door oogcontact.

De studie suggereert dat oogcontact, in tegenstelling tot wat vaak wordt gepropageerd, lang niet altijd een goede manier is om mensen te beïnvloeden.

"Of je nu een politicus of een ouder bent, het kan handig zijn om je te realiseren dat het maken van oogcontact averechts kan werken als je iemand op andere gedachten probeert te brengen", verklaart onderzoekster Julia Minson op nieuwssite MedicalXpress.

Apen

Volgens de wetenschappers wordt vaak ten onrechte aangenomen dat oogcontact de band tussen twee mensen in alle gevallen versterkt. Iemand in de ogen kijken kan ook een bedreigend signaal zijn, vooral bij meningsverschillen.

De onderzoekers wijzen bijvoorbeeld op vijandige confrontaties tussen apen, waarbij oogcontact vaak juist leidt tot agressie.

Aanbevolen artikelen