Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische biotechnologie aan de Universiteit Utrecht, heeft de door de Dierenberscherming in het leven geroepen 'Lef in het lab-prijs' gewonnen.

Schellekens krijgt de prijs omdat hij zich volgens de organisatie decennialang inzet voor het terugdringen van dierproeven.

''Hij is een actieve aanjager van de discussie over farmacie en geneesmiddelenontwikkeling’’, zo meldt de Dierenbescherming maandag in een toelichting.

Schellekens staat bekend om zijn stevige uitspraken. Zo verwees hij naar een wetenschappelijke studie waaruit bleek dat slechts in 11 procent van de gevallen doorbraken in kankeronderzoek te repliceren zijn bij mensen. "Een onthutsend cijfer", vond de hoogleraar.

Mores

''Er is lef voor nodig om tegen de mores van de farmaceutische industrie in te gaan’’, motiveert de Dierenbescherming de keuze voor Schellekens als winnaar van de prijs die sinds 2007 jaarlijks wordt uitgereikt aan een onderzoeker die zich bovenmatig inzet voor alternatieven voor dierproeven.

Schellekens was eerder onder meer directeur van het Gemeenschappelijk Dierenlaboratorium van de Universiteit Utrecht