In een stalen bekisting is maandag in Twello een graf met daarin de afdruk van een meer dan vijfduizend jaar oud lichaam uit de steentijd boven de grond gehaald.

De afdruk, ook wel lijksilhouet genoemd, is vermoedelijk van een man die in gehurkte houding is begraven.

Het graf is in zijn geheel uit de bodem getild. Dat maakt uitgebreid onderzoek in het laboratorium mogelijk. Daarna wordt het geheel geconserveerd en keert de bijzondere vondst terug naar de gemeente Voorst, waar Twello bij hoort.

Middenin een klein urnenveld uit de ijzertijd werd de laatste rustplaats uit de veel oudere enkelgrafcultuur (2900-2500 voor Christus) aangetroffen. Projectleider Lucas Meurkens zei dat het voor het eerst is dat een graf uit die tijd met moderne technieken kan worden onderzocht. ''Het lijksilhouet is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Dit kom je niet vaak tegen.''

Geen botresten

Door de zuurgraad van de bodem zijn er geen botresten overgebleven. Wel zijn een versierde aardenwerken beker, een geslepen stenen bijl en een vuurstenen mes aangetroffen. De beker is compleet maar helemaal platgedrukt. De inhoud van de beker en sporen van het gebruik van mes en bijl kunnen volgens de archeologen waardevolle informatie opleveren.

''Misschien komen er zaken naar boven waarmee we wereldgeschiedenis schrijven'', hoopt burgemeester Jos Penninx van Voorst. Hij is opgetogen over de vondst. ''Het is geweldig dat hier zoiets bijzonders is aangetroffen.''

Archeologen uit Leiden zijn negen weken bezig geweest om de ondergrond van de nieuwe woonwijk De Schaker in kaart te brengen. In de laatste graafweek stuitten ze op het bijzondere graf.