Na een vlucht van anderhalve week is de Cygnus-capsule zondag eindelijk gearriveerd bij het internationale ruimtestation ISS.

De aankomst gebeurde uiteindelijk een week later dan gepland, omdat er onderweg softwareproblemen aan het licht waren gekomen. Het is de eerste vlucht van het commerciële vrachtschip.

De Cygnus is nauwelijks beladen, met maar 700 kilo aan vracht. De missie is vooral bedoeld om het vrachtschip en zijn systemen te testen. Bij succes mag Orbital nog minstens acht keer het ISS bevoorraden. Dat levert het bedrijf ongeveer 2 miljard dollar op.

De Cygnus krijgt zijn stroom dankzij Nederlandse zonnepanelen. Die zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

Het is de vierde keer in de geschiedenis dat een commercieel vrachtschip naar het internationale ruimtestation ISS gaat. De drie vorige vluchten werden uitgevoerd door de Dragon-capsule van concurrent SpaceX. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat bedrijven raketten en capsules ontwikkelen in de hoop dat ruimtevaart zo goedkoper wordt.