De Sahara herbergde 100.000 tot 130.000 jaar geleden mogelijk enkele grote rivieren. 

De eerste mensen die zich vanuit het Afrikaanse continent verspreidden over de rest van de wereld, reisden vermoedelijk langs de oevers van drie grote rivieren in de Sahara.

Ze profiteerden bij deze tocht van de planten en dieren die langs het water waren te vinden. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Hull in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Regenval

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het klimaat in de Sahara ten tijde van de eerste migraties te simuleren.

Ze ontdekten dat regelmatige regenval in het Ahaggargebergte en het Tibestigebergte waarschijnlijk zorgde voor de vorming van drie grote rivieren in de Sahara. Eén van die waterwegen had een breedte van zeker honderd kilometer.  

Duinen

"Het is een spannende gedachte dat drie gigantische rivieren zich honderdduizend jaar geleden een weg baanden vanuit de Sahara naar de Middelandse Zee en dat onze voorouders langs de oevers liepen", verklaart hoofdonderzoeker Tom Coulthard op nieuwssite ScienceDaily.

De resten van de rivieren zijn volgens de wetenschappers inmiddels bedekt door zandduinen.

De onderzoekers vonden met hun klimaatsimulatie ook bewijs voor voor een gigantisch moerasgebied met grote meren dat zich 100.000 jaar geleden in het huidige Libië bevond.