De Nederlandse dierenonderzoeker Bert Tolkamp is in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Ig Nobelprijzen, een parodie op de 'echte' Nobelprijs.

De Ig Nobelprijzen, georganiseerd door het tijdschrift Improbable Research, zijn bedoeld voor wetenschappers die met hun onderzoek "eerst mensen aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten".

Tolkamp en zijn collega's kregen tijdens een ceremonie aan de Harvard Universiteit in het Amerikaanse Cambridge  de prijs in de categorie kansberekening (probability) overhandigd voor hun onderzoek naar koeien.

Ze deden twee ontdekkingen over de tamme herbivoren: hoe langer een koe heeft gelegen, des te groter is de kans dat die koe spoedig zal opstaan. En als een koe eenmaal opstaat, blijkt het niet gemakkelijk te zijn om te voorspellen hoe snel het dier weer zal gaan liggen.

Niet alleen wetenschappers kregen een prijs. Zo ging de 'vredesprijs' dit jaar naar de president en de staatspolitie van Wit-Rusland. Agenten arresteerden daar een eenarmige man die een door de president uitgevaardigd verbod zou hebben geschonden op applaudisseren in het openbaar.

De echte Nobelprijzen worden later deze maand bekendgemaakt.