Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Keizerspinguïn vertraagt hartslag onderwater

Keizerspinguïns zijn in staat om hun hartslag sterk te vertragen tijdens een duik. Dat melden Amerikaanse onderzoekers. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als keizerspinguïns naar voedsel speuren, kunnen ze ongeveer 27 minuten onderwater blijven en duiken ze naar dieptes tot ruim 500 meter.  Hun hartslag vertraagt tijdens deze tochten tot slechts tien slagen per minuut.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Californië op de International Penguin Conference in Bristol.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door onderzoek onder keizerspinguïns in Cape Washington op Antarctica. Aan het lichaam van enkele dieren bevestigden ze een zogenoemde ECG-recorder, een klein apparaatje waarmee de hartslag van de pinguïns continu werd geregistreerd.

Tien per minuut

Uit het onderzoek bleek dat de hartslag van de dieren terugliep van zeventig naar tien slagen per minuut tijdens de duiken die ze maakten om te jagen op schaaldieren en vis. Dat meldt nieuwssite Physorg.com.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat keizerspinguïns ook lang onder water kunnen blijven doordat ze beschikken over een bijzondere vorm van hemoglobine. Het eiwit dat zuurstof transporteert door het bloed blijft bij de pinguïns relatief goed functioneren in zuurstofarme omgevingen. 

Verder zijn de vogels in staat om organen die niet essentieel zijn om te overleven tijdelijk stil te leggen tijdens een duik, zodat ze minder energie verbruiken.

Aanbevolen artikelen