Amerikaanse wetenschappers hebben een kloof ter grootte van de Grand Canyon ontdekt op Groenland. 

De kloof, die vanuit het midden van Groenland naar het noorden loopt, is 750 kilometer lang en op sommige plaatsen ruim 800 meter diep. Daarmee is het gat in het landschap langwerpiger dan de Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona.

De kloof is bedekt met een laag ijs van 1.6 kilometer dikte en is daardoor niet eerder ontdekt. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Bristol in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Vliegtuigen

De wetenschappers brachten de Groenlandse versie van de Grand Canyon in kaart met gegevens van radiogolven, uitgezonden door speciale onderzoeksvliegtuigen die in de afgelopen decennia over het eiland vlogen.

Deze vliegtuigen werden gestuurd door onder meer de NASA om het landschap onder het ijs te kunnen bestuderen.

Radiogolven van bepaalde frequenties kunnen door ijs heen reizen, maar weerkaatsen op land. Met behulp van deze de golven kunnen onderliggende bergen en dalen worden gemeten (zie foto).

IJs

De gigantische kloof op Groenland is waarschijnlijk vier miljoen jaar geleden ontstaan, nog voordat het landschap bedekt was met ijs. In de kloof stroomde destijds waarschijnlijk water vanuit het binnenland naar zee. 

"Je zou denken dat het landschap van de aarde al volledig is verkend en in kaart is gebracht", verklaart hoofdonderzoeker Jonathan Bamber op de nieuwssite van de Universiteit van Bristol. "Maar ons onderzoek toont aan dat er nog veel te ontdekken is." 

Bekijk een animatie van de kloof