De bouwstenen voor het leven op aarde ontstonden mogelijk op Mars. Dat beweert een gerenommeerde moleculair bioloog. 

De mineralen molybdeen en boor waren drie miljard jaar geleden waarschijnlijk niet in de juiste vorm en hoeveelheid beschikbaar op aarde om RNA te vormen, een belangrijke moleculaire component van leven.

De kans is groot dat deze mineralen op meteorieten naar de aarde zijn gereisd, waardoor de eerste levensvormen uiteindelijk toch konden ontstaan.

Die theorie heeft de gerenommeerde moleculair bioloog Steven Benner gepresenteerd op de Goldschmidt Meeting, een bijeenkomst van wetenschappers in Florence.     

Droog

Rond de tijd dat het leven onstond op aarde was er nog weinig zuurstof aanwezig, terwijl de lucht op Mars al wel rijk aan zuurstof was. Daarnaast was het klimaat op de rode planeet droger dan op aarde.

Die omstandigheden maken het volgens Benner aannemelijk dat de bouwstenen voor RNA op Mars zijn ontstaan.

"Molybdeen kan het ontstaan van de eerste levensvormen alleen hebben beïnvloed in geoxideerde vorm", verklaart hij op BBC News. "Deze vorm van molybdeen kan niet beschikbaar zijn geweest op aarde toen het leven onstond, omdat er drie miljard jaar geleden op het oppervlak van de aarde nauwelijks zuurstof was te vinden. Op Mars was die zuurstof wel aanwezig."

"Verder is het element boor behoorlijk schaars in de aardkorst", aldus Benner. "Mars was droger en zuurstofrijker, dus mogelijk ook geschikter dan de aarde voor het ontstaan van dit element."  

Bewijs

De bioloog gelooft dan ook dat de roots van mensen in zekere zin op Mars liggen. "Het bewijs stapelt zich op dat we allemaal van Mars komen. Het leven is waarschijnlijk ontstaan op Mars en op een meteoriet naar de aarde gereisd", aldus de bioloog.