Japanse wetenschappers hebben een spermabank voor bedreigde diersoorten geopend. 

De onderzoekers van de Universiteit van Kyoto zijn erin geslaagd om sperma op te slaan van drie soorten: de chimpansee, de halfaap grote plompe lori en de giraffe die niet direct wordt bedreigd.

Het project is een samenwerking tussen de universiteit en de plaatselijke dierentuin van Kyoto. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er zaadcellen van 132 diersoorten worden opgeslagen in een spermabank.

Dat meldt de Japanse krant The Mainichi.

Speciale techniek

Het sperma van de dieren wordt bewaard met behulp van een speciale techniek die is ontwikkeld door hoofdonderzoeker Takehito Kaneko.  

De zaadcellen worden geconserveerd met een speciale stof, gevriesdroogd en bewaard bij een temperatuur van 4 graden. Kaneko slaagde er eerder in om met deze techniek het sperma van ratten en muizen in te vriezen en vijf jaar later te gebruiken om nieuwe dieren te verwekken.

Normaal gesproken moet sperma bij veel lagere temperaturen worden opgeslagen om de cellen te beschermen.

Uitsterving

Hoewel niet alle dieren waarvan tot nu toe zaad is ingevroren direct met uitsterven worden bedreigd, hoopt Kaneko het verdwijnen van diersoorten in de toekomst te voorkomen met de spermabank.

"Op deze manier kunnen wetenschappers genetische informatie straks eenvoudiger verkrijgen", verklaarde hij tegen AFP. "Dat kan helpen bij de bescherming van bedreigde diersoorten.

De wetenschapper droomt zelfs van het stichten van kolonies met dieren in de ruimte. "Dit klinkt misschien als een droom, maar we kunnen de genetische informatie in principe meenemen naar de ruimte", aldus Kaneko.