Baby's zijn in staat woorden die zij hebben gehoord toen ze nog in de baarmoeder zaten, te onthouden.

Dat stellen Finse wetenschappers op basis van een onderzoek bij 33 pasgeboren baby's.

Voor het onderzoek werden 17 zwangere vrouwen tijdens hun derde trimester gevraagd regelmatig een bandje aan te zetten. Op dit bandje zei een vrouw herhaaldelijk een onzinwoord, 'tatata'. Af en toe werd het woord net iets anders uitgesproken. De vrouwen kregen het woord duizenden keren te horen.

De overige zwangere vrouwen die meededen aan het onderzoek kregen het bandje niet te horen.

Hersenactiviteit

Vijf dagen na de geboorte, werd van alle baby's de hersenactiviteit gemeten. Ondertussen speelden de onderzoekers het bandje weer af.

De baby's die in de baarmoeder duizenden keren het woord 'tatata' moesten aanhoren, toonden een verhoogde hersenactiviteit, die in verband werd gebracht met herkenning. Ook wanneer het woord iets anders werd uitgesproken, was dit te zien in de hersenactiviteit. De baby's vertoonden dan een zogeheten 'mismatch'-reactie; het woord zou niet overeenkomen met hun herinnering ervan.

Bij de baby's die het bandje voor het eerst hoorden, omdat hun moeder het niet hoefde af te spelen, werd geen reactie gesignaleerd.

Geluiden

Het was al bekend dat foetussen geluiden in de baarmoeder kunnen horen en in staat zijn een melodie te herkennen. Maar dat ze ook woorden kunnen herinneren, is nu voor het eerst aangetoond.

Mogelijk draagt dit vermogen bij aan het leren van taal. Dit proces begint dan al in de buik.

Het onderzoek ik maandag gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.