Cocaïne legt hersenverbindingen aan die verslaving in de hand werken.

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van het Gallo Center in San Francisco deze week in Nature Neuroscience.

De wetenschappers gebruikten in hun onderzoek een hightech microscoop waarmee ze in het brein van levende muizen konden kijken. Ze vergeleken daarmee het brein van muizen die cocaïne werd gevoerd met dat van muizen die een placebo kregen.

Ze vonden dat er in de hersenen van de muizen die cocaïne gebruikten de uren na toediening een toename plaatsvond van het aantal zogenaamde dendritsche uitlopers. Dat zijn structuren die nodig zijn voor signalering in de hersenen. De toename vond plaats in de prefrontale cortex, het gebied dat betrokken is bij leren en geheugen.

Drugsgerelateerd gedrag

Muizen die de meeste nieuwe dendritische uitlopers vormden, hadden de sterkste neiging om naar het hok te gaan waar ze wisten dat ze een nieuwe dosis cocaïne zouden krijgen. Dat betekent dat de aangelegde hersenverbindingen blijkbaar betrokken zijn bij het aanleren en onthouden van drugsgerelateerd gedrag.

Tegelijk vonden de onderzoekers dat deze muizen minder goed werden in het uitvoeren simpele taakjes die zich ook gestuurd worden door de prefrontale cortex.

Cocaïnegebruik blijkt zo vooral goed in het in stand houden van het gebruik door het aanleggen van nieuwe verbindingen, terwijl het andere delen van de hersenen juist platlegt. Het onderzoek geeft zo inzicht in waarom cocaïnegebruikers steeds meer bezig zijn met het zoeken naar een nieuwe rush, terwijl andere taken verwaarloosd worden.