Zee-archeologen hebben voor de kust van de Turkse badplaats Urla een 17e-eeuws Ottomaans koopvaardijschip met een kostbare Nederlandse lading gevonden. 

Zowel het schip als de inhoud zal worden opgedoken en tentoongesteld, meldt de Turkse krant Hurriyet donderdag.

Het schip vervoerde borden uit Nederland toen het bij de West-Turkse provincie Izmir naar de zeebodem verdween. Gespecialiseerde bergingsbedrijven kunnen een bod doen op het recht om de boot en de lading weer boven water te krijgen.

''We denken dat er meer dan duizend waardevolle borden in het schip zitten", stelt professor Hayat Erkanal van onderzoekscentrum Anküsam. Tijdens het opduiken kunnen de resten echter uiteenvallen, omdat het wrak óp en niet ín de zeebodem ligt. Daardoor is het zo slecht geconserveerd, dat zelfs stenen onderdelen in duizend stukjes kunnen breken.

Haast

Bij de berging is wel haast geboden. ''Visnetten en mensen met slechte bedoelingen vormen een bedreiging", aldus Erkanal. Het is de bedoeling dat volgend jaar eerst de borden en vervolgens het scheepswrak geborgen worden. Nadat alles ontzilt en waar mogelijk gerestaureerd is, zullen de borden tentoongesteld worden in het scheepswrak zelf.

Voor de kust van Urla worden veel vaker scheepswrakken gevonden. Archeologen stuitten bij toeval op de Ottomaanse boot tijdens zee-uitgravingen van de 6000 jaar oude nederzetting Limantepe.