
Mogelijk oudste bordspel ter wereld opgegraven
In totaal gaat het om 49 stukken (zie foto's) in de vorm van verschillende dieren en piramides.
De stenen zijn opgegraven door onderzoekers van de Ege Universiteit in de 5000 jaar oude resten van een nederzetting bij de berg Başur Höyük in de buurt van de stad Siirt.
Het is nog onduidelijk of de stukken deel uitmaakten van één gecompliceerd bordspel, of bij verschillende eenvoudige spellen hoorden, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Varkens
"Sommige speelstukken stellen varkens, honden of piramides voor, andere hebben ronde en kogelachtige vormen", verklaart hoofdonderzoeker Haluk Saglamtimur op nieuwssite Discovery News. "We hebben ook dobbelstenen gevonden en ronde tokens die waren gemaakt van witte schelpen, belegd met zwarte ronde stenen."
Saglamtimur vermoedt dat de speelstukken deel uitmaakten van een ingewikkeld spel dat op schaken leek.
Andere wetenschappers hebben hun twijfels bij die theorie, omdat er nooit eerder aanwijzingen zijn gevonden voor een spel dat ouder is dan schaken en waarbij zo veel verschillende speelstukken werden gebruikt.
Senet
"Zouden de spelstukken echt bij één spel horen?", vraagt Ulrich Schädler, directeur van een bordspellenmuseum in Zwitserland zich af. "Mijn antwoord zou nee zijn."
Het schaakspel ontstond waarschijnlijk in de 6e eeuw. Het oudste tot nu toe bekende bordspel is Senet, een soort backgammon dat de oude Egyptenaren ruim 3000 jaar voor Christus al speelden. Hierbij werden ronde stenen over een langwerpig speelbord geschoven.