De stijgende temperatuur heeft in de afgelopen veertig jaar Japanse appels zoeter en zachter gemaakt.

Die bevinding presenteren onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Fruitboomonderzoek in het Japanse Tsukuba in het tijdschrift Scientific Reports.

Ze bestudeerden gegevens over de bekendste Japanse appelsoort, de Fuji, en over een andere soort, de Tsugaru.

Die blijken tussen 1970 en 2010 allebei geleidelijk zoeter en zachter te zijn geworden. Deze gegevens legden de onderzoekers naast  temperatuurmetingen uit de betreffende gebieden. Per decennium is het in de betreffende gebieden gemiddeld zo’n 0,3 graden Celsius warmer geworden.

Rijping

De onderzoekers schrijven de veranderingen toe aan de vroegere bloei van de appelbomen en hogere temperaturen tijdens de rijping van de appels.

Onder invloed van zonlicht worden zuren in appels omgezet in suikers. Ook verliest het fruit tijdens de rijping water. Bij een hogere temperatuur verlopen die processen sneller. 

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook in Duitsland de bloei van de appelbomen elk decennium met gemiddeld 2,2 dagen vervroegd is. Mogelijk zijn dus ook Hollandse appels zoeter en zachter geworden.

Geleidelijk

Volgens de onderzoekers is de smaakverandering niet opgemerkt door consumenten, omdat het verschil niet extreem groot is en de verandering geleidelijk plaatsvond. "Maar als je een appel van dertig jaar geleden en een van nu na elkaar zou proeven, dan zou je het verschil zeker merken", aldus een van de onderzoekers, Toshihiko Sugiura tegenover Nature news.

De vraag waarom de fruitboeren de appels niet eerder zijn gaan oogsten om de zuurheid en textuur uit de jaren zeventig te behouden beantwoorden de onderzoekers niet. Mogelijk speelt de smaakvoorkeur van consumenten daarin een rol.