Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
mri scan

Computer leest letters uit brein van mensen

Nederlandse wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van een computer letters uit het brein van lezende mensen te ontcijferen.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Het computerprogramma analyseert hersenscans en herkent patronen die horen bij specifieke handgeschreven letters die mensen zien. Daardoor kan de software uit de hersenopnames reconstrueren wat mensen lezen.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen melden dat resultaat in het wetenschappelijk tijdschrift Neuroimage.

Pixels

De onderzoekers leerden de software eerst hoe kleine meetvakjes uit hersenscans reageren op de plek van losse pixels in het blikveld van mensen.

Door informatie over deze pixels te combineren lukte het om bekeken letters te reconstrueren uit de hersenscans.

Dit leverde nog niet onmiddellijk een mooi plaatje van een letter op, maar een wazig spikkeltjespatroon. De resultaten werden verbeterd door het computerprogramma te voorzien van extra informatie over het uiterlijk van letters.

Voorkennis

"We hebben het model voorkennis gegeven: zo zien letters eruit", verklaart hoofdonderzoeker Marcel van Gerven op de nieuwssite van de Radboud Universiteit. "Dat verbeterde de herkenning van de letters enorm, het model vergelijkt met welke letters de spikkels het meeste overeen komen en duwt dan de uitkomst van het plaatje in de richting van die letters." 

De wetenschappers hopen het computerprogramma nog zodanig te verbeteren dat ook beelden uit het dagelijks leven, dromen en herinneringen feilloos kunnen worden gereconstrueerd. 

Misdrijf

Gedachtenbesturing van apparaten zou dan zeer eenvoudig worden. “Als je precies in kaart kunt brengen naar welke letter of welk plaatje een persoon kijkt, kun je dat omzetten in een commando voor bijvoorbeeld een computer”, verklaart Van Gerven tegen NUtech.

In de verre toekomst zouden volgens de onderzoeker mogelijk zelfs herinneringen van mensen kunnen worden gereconstrueerd.

"Je zou je kunnen voorstellen dat iemand de dader van een misdrijf heeft gezien en dat wij het gezicht kunnen reconstrueren aan de hand van zijn gedachten", aldus Van Gerven. "Maar zo ver zijn we nog lang niet."

Aanbevolen artikelen