Sollicitanten die zeggen behulpzaam te zijn voor hun collega's kunnen een hoger maandelijks startsalaris tegemoet zien dan sollicitanten die stellen zich vooral te richten op hun eigen taken.

De behulpzame sollicitant heeft een hoger aanzien bij de werkgever en krijgt daardoor ruim 100 euro meer dan de op zichzelf gerichte collega.

Naast de hogere beloning, worden deze personen ook gezien als fijnere en meer gewilde collega's om mee samen te werken.

Dat blijkt uit een experiment van psychologen van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam dat wordt gepubliceerd in het vakblad Gedrag en Organisatie.

"Blijkbaar is behulpzaam gedrag niet alleen voordelig voor de ander, maar loont het de behulpzame persoon zelf ook. Op de werkvloer levert het een hoger aanzien op en het betaalt zich letterlijk uit in een hoger salaris", zegt VU-hoogleraar Mark van Vugt.

Brieven

In het experiment moesten potentiële werkgevers fictieve sollicitanten beoordelen. De werkgevers kregen brieven van sollicitanten onder ogen, geschreven door de onderzoekers. Hun cv's waren qua vaardigheden even geschikt voor de functie 'administratief medewerker'.

Er werden twee soorten brieven gemaakt. In de eerste brief werd de nadruk gelegd op een behulpzame en onbaatzuchtige collega, in de tweede variant werd juist naar voren gebracht dat de afzender individualistisch en zelfzuchtig is.

De werkgevers moesten de sollicitanten beoordelen op reputatie, voorkeur voor samenwerken, fysieke aantrekkelijkheid en startsalaris.