Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
mars

Mars-proef van NASA op Hawaï ten einde

Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA worden dinsdag na vier maanden vrijgelaten uit hun gesimuleerde Mars-omgeving in de Amerikaanse staat Hawaï.
Door Novum

Onder een koepel op een lavaveld onderzocht de groep wat astronauten zouden kunnen eten tijdens een missie naar de Rode Planeet.

De groep, bestaande uit zes mensen met verschillende wetenschappelijke achtergronden, stond voor de uitdaging om afwisselende maaltijden te bereiden met gedroogde of bevroren ingrediënten die niet kunnen vergaan.

Het doel was niet alleen om de verveling tegen te gaan tijdens de maaltijden, maar ook om ondervoeding te voorkomen.

Spam

Het team vroeg het publiek om ideeën voor recepten en er kwamen vooral veel suggesties met het ingeblikte vleesproduct Spam binnen. Het grootste probleem met de oneindig houdbare ingrediënten is volgens de Belgische teamleider Angelo Vermeulen dat er vaak haast geen vezels in zitten.

Het zal voor het eerst in vier maanden zijn dat de teamleden de koepel verlaten zonder een ruimtepak aan en weer frisse lucht op hun gezicht voelen.

Ze zullen een paar dagen verklaringen afleggen over hun ervaringen voordat ze weer naar huis gaan. Volgens onderzoeker Kim Binsted hebben ze wel gevraagd om een uitje naar het strand voordat ze hun normale leven hervatten.


Lees meer over:

NASAMars

Aanbevolen artikelen