Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
laser

Wetenschappers stellen ijzer bloot aan recorddruk

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om ijzer bloot te stellen aan een recorddruk.   
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Met behulp van één van de sterkste lasers ter wereld persten onderzoekers van de Universiteit van Rochester een stuk ijzer samen met 5,6 miljoen atmosfeer (560 gigapascal).

Dat houdt in dat de druk op het ijzer 5,6 miljoen keer zo groot was als de druk die op zeeniveau op aarde heerst.

De onderzoekers rapporteren de resultaten van het experiment in het wetenschappelijk tijdschrift Physical Review Letters.

Aardkern

Nog nooit eerder werd ijzer in vaste vorm met zo'n hoge druk samengeperst. De wetenschappers bereikten de recorddruk door meerdere series van schokken aan het materiaal toe te dienen met de laser.

Uit de test bleek dat het ijzer zijn vorm en structuur behield ondanks de schokken waar het aan bloot werd gesteld. 

IJzer is het meest voorkomende element in de aardkern. Op de grens tussen de binnen- en buitenkern van de aarde heerst een druk van 3,6 miljoen atmosfeer.

Planeten

Op veel andere planeten komt ijzer onder nog extremere omstandigheden voor. Wetenschappers doen daarom regelmatig experimenten om te onderzoeken hoe het materiaal zich gedraagt bij extreme druk.  

"Het kostte ons meer dan twee jaar om deze experimentele opzet te ontwikkelen", verklaart hoofdonderzoeker Yuan Ping op nieuwssite Physorg.com. "Nu kunnen dit soort metingen worden opgeschaald naar nog grotere lasersystemen, zodat we een nog hogere druk kunnen bereiken."   

Aanbevolen artikelen