Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
DNA Genen

Wetenschappers filmen 'dansende eiwitten'

Nederlandse wetenschappers hebben voor het eerst 'live' gefilmd hoe eiwitten over DNA 'dansen'. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelden een speciale microscoop om het verschijnsel in beeld te brengen.  

Met filmpjes van eiwitten die zich over DNA bewegen kunnen wetenschappers in de toekomst mogelijk beter begrijpen hoe het DNA in cellen wordt gekopieerd en gerepareerd. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature Methods.

Naakt DNA, zoals dat gewoonlijk wordt afgebeeld op illustraties, bestaat niet in de realiteit. Talloze eiwitten 'dansen' continu over het desoxyribonucleïnezuur om een plekje te veroveren en daar hun taken, zoals het kopiëren of het repareren van stukjes DNA, uit te voeren.

De wetenschappers slaagden erin om dit proces te filmen dankzij twee nieuwe technieken, zo meldt de nieuwssite van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Superresolutie

De onderzoekers maakten ten eerste gebruik van sterke lasers, die dienst deden als een soort pincetten. Met behulp van de lasers konden ze de twee uiteinden van een streng DNA vastpakken, uitrekken en stilhouden. 

Daarnaast rustten de wetenschappers de speciale microcoop uit met 'superresolutie', waardoor individuele eiwitten zijn te onderscheiden. 

De functies van de gefilmde eiwitten zijn essentieel voor menselijke en dierlijke cellen. Zonder de 'dansende' eiwitten zouden de cellen afsterven.


Lees meer over:

DNA

Aanbevolen artikelen