Het bedenken van creatieve ideeën gaat beter aan een rommelig bureau, zo beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie. 

Als mensen hun creativiteit de vrije loop laten in een rommelige werkruimte, komen ze tot meer bruikbare ideeën dan wanneer ze aan een opgeruimd bureau werken.

Een geordende werkplek leidt echter tot betere eetgewoontes, meer plichtsbesef en gulheid. Dat schrijven de onderzoekers van de Universiteit van Minnesota in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Chocola

Bij hun onderzoek lieten de wetenschappers proefpersonen vragenlijsten invullen op een schone werkplek of aan een rommelig bureau. Na afloop kregen de deelnemers de mogelijkheid om geld te doneren aan een goed doel en mochten ze een appel of een reep chocola kiezen van een bord met snacks.

Mensen die een vragenlijst hadden ingevuld achter een schoon bureau bleken eerder geneigd om geld te doneren dan proefpersonen die op een rommelige werkplek hadden gezeten. Ook kozen proefpersonen uit een opgeruimde omgeving vaker voor de gezonde snack.

Creatiever

Bij een vervolgexperiment testten de wetenschappers of rommeligheid ook invloed had op creativiteit. De proefpersonen kregen nu de opdracht om zo veel mogelijk manieren te bedenken waarop een pingpongbal kan worden gebruikt. Hun ingevingen werden daarna door een onpartijdige groep mensen beoordeeld.

De ideeën van mensen die aan een rommelig bureau hadden gewerkt, werden kwalitatief beter bevonden dan de ideeën die waren bedacht in een opgeruimde omgeving. 

Tradities

Volgens de wetenschappers kan een werkplek dan ook van grote invloed zijn op het gedrag van werknemers.

"Een rommelige omgeving kan leiden tot iets waar veel bedrijven en industrieën naar op zoek zijn: creativiteit", aldus hoofdonderzoeker Kathleen Vohs op nieuwssite ScienceDaily. "Ongeordende werkplekken lijken mensen te inspireren om zich los te maken van tradities, en dat levert vaak nieuwe inzichten op."

"Geordende omgevingen moedigen daarentegen conventionaliteit aan, mensen spelen in zo'n omgeving eerder op safe."