
Dieet moeder beïnvloedt gevoeligheid alcohol kinderen
De moederratten die veel suiker aten krijgen kinderen die gevoeliger zijn voor amfetaminen.
Dit concludeert een neurowetenschapster van de University of Florida zaterdagavond bij het jaarlijkse congres van de American Psychological Association.
In haar presentatie vergeleek ze drie onderzoeken met elkaar, die elk drie maanden duurden en waarin drie tot vier volwassen vrouwelijke ratten meededen die elk tien tot twaalf kinderen kregen.
Fructose en sucrose
De eerste groep zwangere ratten kreeg een vetrijk dieet, de tweede een dieet met veel sucrose en de derde groep at veel glucose-fructosestroop.
Sucrose en fructose zijn allebei suikers, maar chemisch gezien verschillende stoffen met potentieel verschillende effecten. Sucrose is natuurlijk en wordt gemaakt van suikerbieten of suikerriet. Glucose-fructosestroop wordt kunstmatig geproduceerd uit mais.
Alcohol
Kinderen van zwangere moeders die veel vet hadden verorberd, bleken meer alcohol te drinken dan ratten wiens moeder normaal had gegeten. Ook hadden ze meer triglyceriden in hun bloed, wat het risico op hartziekten vergroot.
Het nageslacht van de met veel suiker gevoedde moeders had alleen van dit laatste geen last. Wel werden ze hyperactief van een lage dosis amfetamine, wat duidt op een gevoeligheid voor deze drugs.
Uit eerder vergelijkbaar onderzoek bleek al dat veel eten het beloningssysteem in de hersenen beïnvloedt. Diëten met veel vet en suiker kunnen niet alleen leiden tot meer zin in eten, maar ook tot gedrag dat lijkt op verslaving.