Krokodillen zijn naast vleeseters mogelijk ook fruiteters, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Zeker de helft van alle krokodilachtigen voedt zich behalve met vlees ook met fruit. Daarmee bevorderen de dieren mogelijk hun spijsvertering. Ook spelen krokodillen waarschijnlijk een rol bij de verspreiding van de zaden van planten. 

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Zoology

Watermeloen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de maaginhoud te analyseren van een groot aantal krokodilachtigen in het Everglades National Park in Florida. Bij 13 van de 23 soorten troffen ze fruit aan, zoals vijverappels en watermeloen.

Daarmee is niet gezegd dat krokodillen actief op zoek gaan naar de vruchten. De vruchten kunnen ook bij toeval in hun maag belanden wanneer ze prooien veroberen die net fruit hebben gegeten.   

Zaden

Bij een studie in Azië meldden onderzoekers onlangs wel dat ze een krokodil hadden gezien die in een watermeloen beet, zo meldt New Scientist. Mogelijk profiteren de reptielen van het eten van fruit, omdat de zaden van de vruchten als een soort maalstenen werken in hun maag. Daardoor zouden ze vlees beter kunnen verteren.

Planten profiteren mogelijk ook van krokodillen die hun vruchten eten. Aangezien de reptielen enorme afstanden afleggen, zouden de zaden over een bijzonder groot gebied worden verspreid.

Moerasplanten

"Gezien het aantal zaden dat we vonden in de magen van krokodillen in de Everglades, vermoeden we dat deze manier van verspreiding voor sommige moerasplanten belangrijk is", verklaart hoofdonderzoeker Thomas Rainwater.