Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
inca

'Inca's verdoofden hun kinderoffers'

De Inca's verdoofden de kinderen die ze offerden eerst met drugs en alcohol, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Inca-kinderen die werden geofferd, consumeerden van tevoren grote hoeveelheden cocabladeren en alcohol, genotsmiddelen die normaal gesproken alleen voor de rijken waren bestemd. 

De slachtoffers waren daardoor waarschijnlijk verdoofd en buiten bewustzijn op het moment dat ze stierven. Dat schrijven Britse onderzoekers van de Universiteit van Bradford in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Coca

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een forensische analyse van het haar van drie gemummificeerde slachtoffers: een 13-jarig meisje en twee kinderen van 4 of 5 jaar. Ze vonden sporen van alcohol en coca bij de mummies die 500 jaar geleden werden geofferd. 

Uit het onderzoek op het lange haar van het oudste meisje bleek dat de consumptie van coca een jaar voor haar dood flink toenam. Ook kreeg ze vanaf dat moment veel kostbaar voedsel zoals vlees en maïs te eten. In de laatste weken voor haar overlijden dronk ze bijzonder veel alcohol.

De wetenschappers vermoeden dat de kinderen ver van tevoren werden geselecteerd als offer en vanaf dat moment een speciale behandeling kregen.

Kou

De slachtoffers werden uiteindelijk achtergelaten in een graftombe op de bijna 7000 meter hoge vulkaan Llullaillaco, waar ze overleden. "In dit geval denken we dat de combinatie van de alcohol en de kou op berg ervoor zorgde dat ze vredig insliepen", aldus hoofdonderzoekster Emma Brown van de Universiteit van Bradford op BBC News.

Het offeren van kinderen was waarschijnlijk aan de orde van de dag bij de Inca's. "Verhalen van Spaanse ontdekkingsreizigers suggereren dat kinderen om allerlei redenen werden geofferd: bij belangrijke levensgebeurtenissen van de Inca's, in tijden van oorlog of bij natuurrampen", aldus Brown.


Lees meer over:

ArcheologieGeschiedenis

Aanbevolen artikelen