Baby's ontwikkelen hun angst voor hoogte tijdens het kruipen, zo hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld. 

Kinderen worden zich pas bewust van het gevaar van hoogtes nadat ze zich zelfstandig hebben leren voortbewegen. 

Als baby's na ongeveer negen maanden beginnen te kruipen, ontwikkelen ze voor het eerst een angst voor dieptes. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Autootje

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door baby's die nog niet konden kruipen korte tijd rond te rijden in een op afstand bestuurbaar autootje.

De hartslag van deze baby's steeg daarna sterk wanneer ze werden geconfronteerd met dieptes, zoals een glazen tafel die uitzicht bood op de onderliggende vloer.

Baby's van dezelfde leeftijd die niet in het autootje hadden gezeten, vertoonden geen angst bij het zien van de diepte. Zij leken juist enthousiast en aangetrokken door het hoogteverschil.

Gevaarlijk

De wetenschappers vermoeden dat baby's zich bewust worden van hun bewegingen ten opzichte van de ruimte om hen heen naarmate ze meer gaan kruipen. Wanneer ze ergens vanaf vallen, verliezen ze deze omgevingsinformatie tijdelijk. Mogelijk ontwikkelen ze daardoor angst voor hoogtes. 

"Deze bevindingen tonen aan dat kinderen zich niet ontwikkelen volgens het boekje. Hun ontwikkeling is afhankelijk van behoorlijk specifieke ervaringen", verklaren de wetenschappers op nieuwssite ScienceDaily.

"Paradoxaal genoeg is de neiging tot het opzoeken van gevaarlijke situaties waarschijnlijk juist één van de drijvende krachten achter het ontwikkelen van vaardigheden."